Tio tips för dig som ska bygga uterum

Vi är många som drömmer om ett uterum som kan få den svenska sommaren att kännas längre än den de där sedvanligt få dagarna i slutet av juli. Men, där finns en del att tänka på – stäm gärna av din planering mot listan nedan för att säkerställa att ditt uterum blir så bra som möjligt.

1. Låt behoven styra planeringen

Inled förverkligandet av uterumsdrömmen med att noga tänka igenom ditt behov. Hur stor del av året är det tänkt att uterummet ska användas? Ska det vara en integrerad del av huset, eller ett rum som fungerar som en förlängning av sommarsäsongen? Vad ska du använda rummet till – som matplats, extra vardagsrum eller som ett blomstrande växthus?

2. Rätt rum på rätt plats

Tänk på att placera uterummet i förhållande till den befintliga huskroppen. Vill du kunna ta en fika eller ställa till goda middagar i ditt uterum, är det smidigt om det ligger i anslutning till köket. Det vanligaste är att våra kunder vill ha sitt uterum nära köket eller vardagsrummet. Vad passar dig?

3. Undvik det vanligaste misstaget – att bygga för litet

Du ställer in bord, stolar och allt annat som du vill ha i ditt nya fina uterum. En soffplats vore väl mysigt? Så klart! Helt plötsligt är det väldigt trångt om utrymme. Ta till några extra kvadratmeter, det kommer du inte att ångra. Innan du bestämmer dig för hur stort du vill ha ditt uterum, provmät gärna sittgrupper och annat möblemang. Då får du en uppfattning om vilka ytor som faktiskt krävs för att rummet ska kännas luftigt och behagligt, även efter möbleringen!

4. Välj rätt väderstreck

Har du koll på väderstrecken? Söder och väster ger mycket ljus, medan norr och öst ger ett mer mjukt, behagligt ljus. För dig som vill ha ditt uterum i söderläge vill vi uppmärksamma dig om att det kan bli mycket varmt. Därför är det bra att ha ett tak med bra isolervärde i åtanke. Ett annat bra tips vid uterum i söderläge är att välja flera skjutpartier, så att du kan vädra ut riktigt ordentligt!

5. Matcha husets karaktär

För ett enhetligt uttryck, ta hänsyn till hur ditt befintliga hus ser ut. Slutresultatet blir ofta bäst om uterummet smälter in i liknande stil. ”Lika barn, leka bäst” gäller även när det kommer till uterum!

6. Skapa en sittplats utanför uterummet

Under sommaren kan det lätt bli väldigt varmt att sitta i uterummet. Då är det trevligt att ha tillgång till en yta i anslutning till ditt uterum – varför inte bygga ett snyggt trädäck, eller en stensatt uteplats?

7. Håll sol och värme på behörigt avstånd

I ett uterum med stora glaspartier kan det lätt bli mycket varmt mitt på dagen. Värme är skönt, men i lagom mängd, eller hur? En bra lösning är att ha öppningsbara partier åt två håll. Då kan du vädra och få genomdrag så att du hela tiden har fräsch luft i uterummet. Med våra Schüco-produkter får du också bra solskyddslösningar: solskyddsglas som reducerar ca 25 % av solvärmen och lamellglas som tar bort UV-strålningen. Tack vare detta behöver du inte oroa dig för att golv och möbler ska blekas i solen.

8. Köp inte grisen i säcken

Att ringa runt till olika leverantörer för att få information och priser är förstås bra, men se till att faktiskt besöka dem också! Känn på produkterna och se hur de ser ut i verkligheten, så får du en bra bild av hur ditt uterum kan komma att se ut. Välkommen till någon av våra utställningar med vik- och skjutprodukter, dörrar och fönster. Våra produkter tål att granskas! Du hittar oss i Bromölla och Nättraby.

9. Bygg bort trösklarna

Planera redan från början in infästningar för fönsterpartier på ritningen, så får du ett uterum med bästa funktion. Och med en så kallad urspårning i betongplattan kan du slippa höga trösklar mellan uterummet och huskroppen. När du ska servera en bricka med saft till familjen vill du varken snava eller spilla!

10. Se uterummet som en investering

Ditt nya uterum är inte en kostnad, det är en investering. Ett välplanerat uterum höjer inte bara din livskvalitet och skapar en ny favoritplats i huset. Vår korta sommarsäsong i Sverige gör också att ett uterum är eftertraktat och därmed höjer värdet på ditt hus. Win-win!

VD/Försäljning

Niklas Svensson

0456-285 00
070-940 33 99

Snickare/Montör

Rasmus Svensson


070-926 77 33

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer